Interior Design: Die Kelter

Die kelter, Tubingen

Die Kelter

Location: Tubingen City, Germany

Interior design: Nick Chapple, Sharonah Luderitz. Project Manager: Sharonah Luderitz. Structural Engineer: Hans Ulrich Strobel

8 weeks sketching on a small island in Thailand gave us the break through for a completely different design approach. It gave us the freedom to play with the design rather than the design being manipulated by European regulation and restrictions. Creating a model of the proposed concept and dropping a camera into the model we created a warm realistic environment for the client to visualize.

The Kelter is a grand 16th century timber frame building protected under heritage in the historic town of Tübingen, Germany. The building was unused for several years before our conversion in 1999. The empty room had a cathedral-like feel with its 20ft high Ceilings. It was a challenging assignment as the empty room had so many existing characters and stunning features we did’nt want our proposed design to intrude in anyway.

Design Philosophy

Design ideas based on logical reasoning rather than practical methods, working with colour psychology & colour forecasting trends, syncing minimalist design with traditions, passion for detail with a perfect consciousness, the use of key items to stay within the budget, dramatic contrasts in structures, realization for the need of subtle timeless design to space, complimenting flow through the Architecture, interior and furniture, amalgamation of vibrant lighting and converged warm illumination.

Die kelter: proposal sketches.

Advertisements

2 thoughts on “Interior Design: Die Kelter

  1. Lovely images.
    I espically like the first image (the framework under the gallery). Did this help support the gallery? Very nice

    Robert

    • Hi Robert, Thanks for your comment. The gallery was designed with self standing T-frame bays every 4m and pinned to the existing wall at 6 points over the length 0f 36m due to strict heritage requirements. We decided that the gallery being cantilevered on the T frame single leg would keep the public space clutter free and open.
      The wine rack (framework) you talk about has no structural support to the gallery. If you were interested the furniture piece “box series” is available at Sharonah’s website.
      http://www.sharonahluderitz.net/box.htm
      It’s also now available floor standing
      as sowieso- storage at:
      http://www.stadtnomaden.com/en/en.html

      thanks again
      nick

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s